Den Haag
Anna Paulownastraat 10 A

Bekijk 14 Foto's

De filosofie van de woning

“Als je de tocht aanvaardt naar Ithaka,
wens dat de weg dan lang mag zijn”

Wat als ik U vertel dat soms de wereld U komt bezoeken en U zoals Odysseus niet de wereldzeeën hoeft te bevaren om vermomd als een bedelaar terug te keren naar thuis .

Wat als de elegante ontvangstkamers van Sint Petersburg iedere avond vervuld met poëzie , huis van Romanov en Huis van Oranje ,de groteske en o zo verloren en nimmer vergeten Titanic U komen bezoeken.

Wat is belangrijker de reis of het gezelschap vroegen ze aan een oude meester , het gezelschap was zijn antwoord. En wat als U toeschuift aan een tafel , de ontembare Anna Paulowna , keizer Napoleon en Mutters uw gezelschap is ..wensen we dan niet dat de avond lang mag zijn en de reis oneindig?

Dit gebouw daterend uit 1890 , heeft een rijkdom aan details en geschiedenis die het karakter bepaald. U bevindt zich in een ruimte vorm gegeven door schoonheid die zijn weerga niet kent.

Woorden zijn enkel fluisteringen van de wind die de fantasie prikkelt , rijkdom zit in de geest , U en ik schuiven aan , en o zo rijk zijn we aan deze tafel.

Architectuur

 

Architect: J.W. Bosboom. Bouwstijl: Art Nouveau.

Architect Jan Willem Bosboom (1860-1928) bouwde Anna Paulownastraat 73-75 voor zichzelf als woonhuis met kantoor. Het Art Nouveau winkel-woonhuis uit 1901 is een Rijksmonument. Het pand is opgenomen in de straatwand met aaneengesloten bebouwing. Hij bouwde in het Zeeheldenkwartier ook huizen in de Bazarstraat nr. 40, Piet Heinstraat nr. 60-62, Anna Paulownaplein nr. 10 t/m 16 , Trompstraat nr. 2-4, een pakhuis op nr. 6, en een bovenwoning in de De Ruyterstraat.

Het gebouw waar het antiquariaat eerst gevestigd was, is in 1968 tegen de vlakte gegaan, hier is nieuwbouw voor in de plaats gekomen van de verzekeringsmaatschappij Olveh van 1879, de latere AEGON.
Op de hoek van de Anna Paulownastraat met de Kortenaerkade stond tot 1968 het is 1931 door Jan Wils ontworpen markante pand van de Olveh, waarvan de fietskelder, een toen nieuw fenomeen, in de oorlog bij luchtalarm dienst deed als schuilkelder.

De Anna Paulownastraat 10 heeft een opvallende gevel door de witte zogenoemde ”spekbanden”.
De binnenzijde van de woning , met name de eerste verdieping, is ingericht door de firma Mutters en Zn.
Welke ook het interieur van de Titanic en het Vredespaleis heeft verzorgd.

Points of interest

  1. Room , de heerlijkste Lunchroom van het plein
  2. Het beeld van ‘ Anna Paulowna’ op het gelijknamige plein
  3. Piet Heinstraat vol met unieke winkel- en horeca concepten
  4. Walter Bennedict aan de Denneweg
  5. Paleistuinen op steenworp afstand

Geschiedenis

 

(1873) – Vernoemd naar Anna Paulowna Romanova, grootvorstin van Rusland (1795-1865). Trouwde in 1816 met de latere koning Willem II en werd bij diens troonbestijging in 1840 koningin der Nederlanden.

De Anna Paulownastraat en omgeving werden rond 1870 aangelegd. In dit zogenaamde ‘Anna Paulownapark’ werden vooral statige, ruime huizen voor welgestelden gebouwd.
Rond 1910 gold de omgeving tot de gezelligste buurten van Den Haag.
Naast winkels hadden ook veel artsen en banken zich in de straat gevestigd.
Het huis dat nu Anna Paulownastraat 78 is, verscholen tussen een groot kantoorgebouw en de tuin van het Vredespaleis, was oorspronkelijk tussen 1886 en 1916 een stoomtramstation van de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij.
Het gebouw is in 1916 tot woonhuis verbouwd. Sinds 1920 is het een Soefi Centrum.
Vanaf 1880 reed door de Anna Paulownastraat ook een paardentram.
In 1906 nam de elektrische tram deze route over.

De Anna Paulownastraat 10 , kent uiteraard ook zijn eigen geschiedenis.
In de dertiger jaren, tijdens de bloeitijd van de firma Mutters en zn, welke o.a. de inrichting van schepen van de Holland-Amerika lijn, de Titanic en het Vredespaleis verzorgde, werd nummer 10 bewoond door één van de directeuren van de firma.
De eerste etage werd destijds door Mutters doorgebroken en van 2 schouwen en andere zeer gedetailleerde decoraties voorzien ( welke nog steeds in volle schoonheid aanwezig is ).
De ruimte werd destijds gebruikt als showroom en voor ontvangsten en recepties van belangrijke klanten en relaties.
Dhr. H.A. Vloemans heeft in 1932 een antiquariaat geopend aan de Anna Paulownastraat 7 , deze is in 1968 afgebroken en heeft dhr. H.A. Vloemans het antiquariaat voortgezet aan de Anna Paulownastraat 10. Later overgenomen en internationaal verder uitgebouwd door zijn zoon John A. Vloemans.
Van de kelder tot de zolder stond het vol met boeken en tijdschriften.
Het antiquariaat groeide in de 60er en 70er jaren uit tot een internationaal in aanzien staande firma, die vanaf 1978 deel nam aan beurzen in binnen- en buitenland, van Amsterdam en Maastricht tot Zürich en Parijs, van New York tot Los Angeles. Overwegend gespecialiseerd in de kunst en architectuur van de 20e eeuw, wisten vele bekende architecten de weg naar de Anna Paulownastraat 10 te vinden.

Een deel van de indrukwekkende architectuur en avant-garde boekencollectie van het antiquariaat zijn opgenomen in de bibliotheek van het Rijksmuseum.

Met dank aan John A. Vloemans en zijn vrouw Marja Vloemans.

Omschrijving & Kenmerken

ANNA PAULOWNASTRAAT 10 A – IN DUURZAME RENOVATIE

In dit stadium kunnen bepaalde keuzes nog worden gepersonaliseerd, zoals de kleur van de keuken, wanden en tegelwerk.
Heeft u interesse om tijdens het project betrokken te zijn, neem dan contact met ons op.

Hoogwaardige en volledig gerenoveerde woning op de eerste verdieping met een luxe keuken voorzien van alle gewenste Siemens inbouwapparatuur, twee slaapkamers en een luxe badkamer met vloerverwarming.

Een uniek project in het prachtige Zeeheldenkwartier.
De duurzaam geïsoleerde wanden, vloeren en plafonds en het HR++ glas maken de woning zeer energiezuinig.

Entree op straatniveau, hal met meterkast en de interne trap naar de eerste verdieping waar u de entree van het appartement treft, vanuit de hal toegang tot de ruime woonkamer welke geheel is ingericht met lijstwerk, schouwen, plafondbehandelingen en vele andere gegevens verstrekt door Mutters & Zn. in 1930 in het huis waren geïnstalleerd, waren zij een bedrijf dat onder meer de inrichting van het Vredespaleis en de Titanic deed!
Een werkelijk uniek appartement, waarin we al het moois houden, in een duurzaam jasje en voorzien van alle gemakken en luxe die 2021 te bieden heeft. De woonkamer loopt van de woonkamer aan de voorzijde naar de eetkamer in het midden en de keuken aan de achterzijde welke is voorzien van de volgende Siemens apparatuur; vaatwasser, combimagnetron, oven, koelkast en vriezer en een inductiekookplaat met geïntegreerde afzuigkap. Via de gang treft u aan de achterzijde de hoofdslaapkamer van goed formaat, aangrenzend een tweede slaapkamer welke ideaal kan dienen als studeer/werkkamer, inloopkast of logeerkamer.
Aangrenzend de badkamer welke is voorzien van vloerverwarming, een inloopdouche, badkamermeubel met 2 Solid Surface wastafels en een verlichte en een verwarmde verlichte spiegel. Ook is er een designradiator voor een warme handdoek, alle wandkranen en inbouwdoucheset zijn van geborsteld messing. Wasmachineaansluiting en cv-opstellingsplaats (Remeha CW5) in een aparte kast in de hal.
Tot slot is er vanuit de hal een separaat zwevend toilet met fontein en een inbouwkast.

– Alle wanden en vloeren zijn volledig geïsoleerd
het gehele appartement is tevens voorzien van HR++ glas
– De elektriciteit is volledig vernieuwd
– Alle water- en gasleidingen zijn vervangen
– Nieuwe houten vloeren
– Nieuwe luxe keuken met alle gewenste inbouwapparatuur van Siemens
– Nieuwe zuinige combiketel in combinatie met een geheel nieuwe cv-installatie met een Remeha Avanta CW5 2021
– Tevens nieuw opgerichte VvE

De woning wordt opgeleverd met de Cattenburg Standaard
een woning die klaar is voor de toekomst

DE WIJK
De wijk kenmerkt zich door vele winkeltjes, horeca gelegenheden maar ook veel geschiedenis, welke is terug te zien in de jugendstil panden en de overige architectuur uit de 19e eeuw.
De belangrijkste winkelstraten zijn de Prins Hendrikstraat, Piet Heinstraat, Zoutmanstraat en de Anna Paulownastraat.
Hier vindt je de leukste woonwinkels, trendy designwinkels, galeries, kledingwinkeltjes , supermarktjes, vintage- en boekenwinkels en tal van speciaalzaken.
Bewoners en ondernemers zijn trots om een ‘’ Zeeheld’’ te zijn en doen er alles aan om hun wijk nóg leuker te maken. De Zeeheldenbuurt kenmerkt zich door gepassioneerd en verrassend ondernemerschap, gegarandeerd een uniek verhaal en persoonlijk contact.
In de wijk is er normaliter iedere week wel een markt of event te vinden.
Het is op loopafstand van het centrum, in de Paleistuinen kunt u zich even terugtrekken in het groen om een heerlijke wandeling te maken. Eveneens langs de kade, welke binnenkort er weer heel anders uit zal zien door alle nieuwe plannen m.b.t het openen van het Piet Heinplein voor de vaart.

 

 

Prijs
op aanvraag
Status
Verkocht
Woningtype
Eerste etage appartement
Bouwjaar
1890
Oppervlakte
ca. 85 m²
Kamers
4
Slaapkamers
2
Badkamers
1
Ligging
Zeeheldenkwartier
Buitenruimte
Geen

Contact opnemen

Heeft u interesse in een woning, wilt u meer informatie of een bezichtiging inplannen?
Neemt u dan contact met ons op via telefoonnummer 06 244 7 22 27 of middels onderstaand contactformulier

Zoekopdracht

Maak uw persoonlijke zoekopdracht

Komt u steeds maar niet de juiste woning tegen? Wij kunnen u helpen!