Den Haag
Anna Paulownastraat 10 B

Bekijk 38 Foto's

De filosofie van de woning

“Als je de tocht aanvaardt naar Ithaka,
wens dat de weg dan lang mag zijn”

Wat als ik U vertel dat soms de wereld U komt bezoeken en U zoals Odysseus niet de wereldzeeën hoeft te bevaren om vermomd als een bedelaar terug te keren naar thuis.

Wat als de elegante ontvangstkamers van Sint Petersburg iedere avond vervuld met poëzie, huis van Romanov en Huis van Oranje, de groteske en o zo verloren en nimmer vergeten Titanic U komen bezoeken.

Wat is belangrijker de reis of het gezelschap vroegen ze aan een oude meester , het gezelschap was zijn antwoord. En wat als U toeschuift aan een tafel , de ontembare Anna Paulowna , keizer Napoleon en Mutters uw gezelschap is ..wensen we dan niet dat de avond lang mag zijn en de reis oneindig?

Dit gebouw daterend uit 1890 , heeft een rijkdom aan details en geschiedenis die het karakter bepaald. U bevindt zich in een ruimte vorm gegeven door schoonheid die zijn weerga niet kent.

Woorden zijn enkel fluisteringen van de wind die de fantasie prikkelt , rijkdom zit in de geest , U en ik schuiven aan , en o zo rijk zijn we aan deze tafel.

Architectuur

Architect: J.W. Bosboom. Bouwstijl: Art Nouveau.
Architect Jan Willem Bosboom (1860-1928) bouwde Anna Paulownastraat 73-75 voor zichzelf als woonhuis met kantoor. Het Art Nouveau winkel-woonhuis uit 1901 is een Rijksmonument. Het pand is opgenomen in de straatwand met aaneengesloten bebouwing. Hij bouwde in het Zeeheldenkwartier ook huizen in de Bazarstraat nr. 40, Piet Heinstraat nr. 60-62, Anna Paulownaplein nr. 10 t/m 16 , Trompstraat nr. 2-4, een pakhuis op nr. 6, en een bovenwoning in de De Ruyterstraat.

Het gebouw waar het antiquariaat eerst gevestigd was, is in 1968 tegen de vlakte gegaan, hier is nieuwbouw voor in de plaats gekomen van de verzekeringsmaatschappij Olveh van 1879, de latere AEGON.
Op de hoek van de Anna Paulownastraat met de Kortenaerkade stond tot 1968 het is 1931 door Jan Wils ontworpen markante pand van de Olveh, waarvan de fietskelder, een toen nieuw fenomeen, in de oorlog bij luchtalarm dienst deed als schuilkelder.

De Anna Paulownastraat 10 heeft een opvallende gevel door de witte zogenoemde ”spekbanden”.
De binnenzijde van de woning , met name de eerste verdieping, is ingericht door de firma Mutters en Zn.
Welke ook het interieur van de Titanic en het Vredespaleis heeft verzorgd.

 

Points of interest

  1. Room , de heerlijkste Lunchroom van het plein
  2. Het beeld van ‘ Anna Paulowna’ op het gelijknamige plein
  3. Piet Heinstraat vol met unieke winkel- en horeca concepten
  4. Walter Bennedict aan de Denneweg
  5. Paleistuinen op steenworp afstand

Geschiedenis

(1873) – Vernoemd naar Anna Paulowna Romanova, grootvorstin van Rusland (1795-1865). Trouwde in 1816 met de latere koning Willem II en werd bij diens troonbestijging in 1840 koningin der Nederlanden.

De Anna Paulownastraat en omgeving werden rond 1870 aangelegd. In dit zogenaamde ‘Anna Paulownapark’ werden vooral statige, ruime huizen voor welgestelden gebouwd.
Rond 1910 gold de omgeving tot de gezelligste buurten van Den Haag.
Naast winkels hadden ook veel artsen en banken zich in de straat gevestigd.
Het huis dat nu Anna Paulownastraat 78 is, verscholen tussen een groot kantoorgebouw en de tuin van het Vredespaleis, was oorspronkelijk tussen 1886 en 1916 een stoomtramstation van de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij.
Het gebouw is in 1916 tot woonhuis verbouwd. Sinds 1920 is het een Soefi Centrum.
Vanaf 1880 reed door de Anna Paulownastraat ook een paardentram.
In 1906 nam de elektrische tram deze route over.

De Anna Paulownastraat 10 , kent uiteraard ook zijn eigen geschiedenis.
In de dertiger jaren, tijdens de bloeitijd van de firma Mutters en zn, welke o.a. de inrichting van schepen van de Holland-Amerika lijn, de Titanic en het Vredespaleis verzorgde, werd nummer 10 bewoond door één van de directeuren van de firma.
De eerste etage werd destijds door Mutters doorgebroken en van 2 schouwen en andere zeer gedetailleerde decoraties voorzien ( welke nog steeds in volle schoonheid aanwezig is ).
De ruimte werd destijds gebruikt als showroom en voor ontvangsten en recepties van belangrijke klanten en relaties.
Dhr. H.A. Vloemans heeft in 1932 een antiquariaat geopend aan de Anna Paulownastraat 7 , deze is in 1968 afgebroken en heeft dhr. H.A. Vloemans het antiquariaat voortgezet aan de Anna Paulownastraat 10. Later overgenomen en internationaal verder uitgebouwd door zijn zoon John A. Vloemans.
Van de kelder tot de zolder stond het vol met boeken en tijdschriften.
Het antiquariaat groeide in de 60er en 70er jaren uit tot een internationaal in aanzien staande firma, die vanaf 1978 deel nam aan beurzen in binnen- en buitenland, van Amsterdam en Maastricht tot Zürich en Parijs, van New York tot Los Angeles. Overwegend gespecialiseerd in de kunst en architectuur van de 20e eeuw, wisten vele bekende architecten de weg naar de Anna Paulownastraat 10 te vinden.

Een deel van de indrukwekkende architectuur en avant-garde boekencollectie van het antiquariaat zijn opgenomen in de bibliotheek van het Rijksmuseum.

Met dank aan John A. Vloemans en zijn vrouw Marja Vloemans.

Omschrijving & Kenmerken

ANNA PAULOWNASTRAAT 10 B – IN DUURZAME RENOVATIE

Hoogwaardig en volledig gerenoveerd dubbel bovenhuis voorzien van een luxe keuken met kookeiland, met alle gewenste inbouwapparatuur, drie slaapkamers, twee luxe badkamers met vloerverwarming en een heerlijk terras op het zuidwesten van ca. 24 m² !

De woning heeft een energielabel A ++ behaald!

Een uniek project in het prachtige Zeeheldenkwartier.
De duurzaam geïsoleerde schil, het HR++ glas en de geïntegreerd warmtepomp maken de woning zeer energiezuinig.

Entree op straatniveau, hal met meterkast en binnentrap naar de entree van het appartement op de eerste etage, vanuit de hal treft u middels de openslaande deuren de ruime living, met aan de voorzijde de woonkamer voorzien van de originele marmeren schouw, prachtig subtiel lijstwerk op het plafond en een hoogwaardige houten vloer, de kernwoorden van deze woning zijn LICHT en RUIMTE, aan de achterzijde gelegen de keuken met een kookeiland en voorzien van de volgende Siemens apparatuur; vaatwasser, combi magnetron, oven, koel- en vriescombinatie en een AEG inductie kookplaat met geïntegreerde afzuiging. In de eetkamer keert het thema Mutters weer terug ( zie geschiedenis ) evenals op de eerste etage zijn hier ietwat subtielere elementen van Mutters aanwezig, zoals het houtwerk en lijstwerk een de inbouwkasten, welke wij gedeeltelijk vervangen met een buffetkast, zo wordt het stukje oud en nieuw weer perfect gecombineerd. Vanuit hier toegang tot het riante terras van ca. 24 m² welke is gelegen op het zuidwesten en u hier heerlijk kunt tafelen ’s zomers. Op de tweede verdieping zijn aan de voorzijde twee goed formaat slaapkamers , badkamer één welke is voorzien van vloerverwarming, een zwevend toilet, een inloopdouche , een vrijstaand bad, badmeubel met 2 Solid Surface waskommen en een verlichte spiegel. Tevens is er voor een warme handdoek een designradiator, alle wandkranen en de inbouwdouche zijn van geborsteld messing.
Aan de achterzijde de Master bedroom welke een eigen badkamer aangrenzend heeft met een inloop regendouche en een badmeubel met wederom twee Solid Surface waskommen.
Tenslotte is er op de tweede verdieping een separaat toilet met een fonteintje.

– Een geïsoleerde schil
– De elektriciteit wordt in zijn geheel vernieuwd
– Alle water- en gasleidingen worden vervangen
– Nieuwe houten vloeren
– Nieuwe luxe keuken met alle gewenste inbouw apparatuur van Siemens
– Nieuwe zuinige combiketel icm een geheel nieuw centraal verwarmingssysteem met een Remeha Avanta CW5 2021
– Tevens een nieuw opgerichte VvE

De woning wordt opgeleverd met de Cattenburg Standaard
 een woning die klaar is voor de toekomst

DE WIJK
De wijk kenmerkt zich door vele winkeltjes, horeca gelegenheden maar ook veel geschiedenis, welke is terug te zien in de jugendstil panden en de overige architectuur uit de 19e eeuw.
De belangrijkste winkelstraten zijn de Prins Hendrikstraat, Piet Heinstraat, Zoutmanstraat en de Anna Paulownastraat zelf.
Hier vindt je de leukste woonwinkels, trendy designwinkels, galeries, kledingwinkeltjes , supermarktjes, vintage- en boekenwinkels en tal van speciaalzaken.
Bewoners en ondernemers zijn trots om een ‘’ Zeeheld’’ te zijn en doen er alles aan om hun wijk nóg leuker te maken. De Zeeheldenbuurt kenmerkt zich door gepassioneerd en verrassend ondernemerschap, gegarandeerd een uniek verhaal en persoonlijk contact.
In de wijk is er normaliter iedere week wel een markt of event te vinden.
Het is op loopafstand van het centrum, in de Paleistuinen kunt u zich even terugtrekken in het groen om een heerlijke wandeling te maken. Eveneens langs de kade, welke binnenkort er weer heel anders uit zal zien door alle nieuwe plannen m.b.t het openen van het Piet Heinplein voor de vaart (zie impressie foto in de galerij).

Prijs
op aanvraag
Status
Verkocht
Woningtype
Dubbele bovenwoning
Bouwjaar
1890
Oppervlakte
ca. 143 m²
Kamers
5
Slaapkamers
3
Badkamers
2
Ligging
Zeeheldenkwartier
Buitenruimte
Terras ca. 24 m²

Contact opnemen

Heeft u interesse in een woning, wilt u meer informatie of een bezichtiging inplannen?
Neemt u dan contact met ons op via telefoonnummer 06 244 7 22 27 of middels onderstaand contactformulier

Zoekopdracht

Maak uw persoonlijke zoekopdracht

Komt u steeds maar niet de juiste woning tegen? Wij kunnen u helpen!