Prijs: € 745.000,- k.k.
Bekijk 14 Foto's
´´ De Bazar is van oudsher de verzamelplaats waar alle rijkdommen van de bekende wereld wordt verzameld. Geuren, artefacten, kunst, dromen, verhalen, alles omgeven in mystiek.
De voeding voor de verlangende geest.
De geschiedenis van deze straat leert ons ook waar deze prachtige Haagse straat zijn naam aan dankt.
Vele muren vormen een huis, hier waant u zich in het verre oosten.
Badkamer met de vormingen van een hamam, een study ingericht met de invloeden van een botanische tuin, patrijspoort met speels licht.
Drie appartementen, drie bewoners en een ontelbaar aantal verhalen, aan ons om onze eigen ´´ Bazar ´´ te vormen. ´´
Rijksmonumenten
Bazarstraat 1. Gebouwd: ca. 1860. Bouwstijl: eclecticisme.
Bazarstraat 40. Gebouwd: 1899-1900. Bouwstijl: Art Nouveau.
Bazarstraat 40 is samen met de vier panden Anna Paulownaplein 10 t/m 16 als een bouwblok ontworpen door architect J.W. Bosboom. Allen zijn Rijksmonumenten.
Het Zeeheldenkwartier is een overwegend gaaf voorbeeld van een in het derde en vierde kwart van de 19de eeuw gerealiseerde uitbreidingswijk voor de middenstand waarvoor het rechte verkavelingspatroon en het gesloten bouwblok kenmerkend zijn. Van hoge kwaliteit zijn de vele verbouwingen die tussen 1900 en 1915 zijn gerealiseerd, waarbij met name de winkelfunctie op de begane grond van winkelpuien in neo-renaissance en Art Nouveau stijl opvalt.
Typerend zijn:
-het overwegend goed bewaarde bebouwingsbeeld bestaande uit panden van 2 of 3 lagen met door pannen gedekte daken uit het tweede en derde kwart van de 19e eeuw dat een gaaf ensemble vormt in samenhang met het stedenbouwkundige patroon van rechte straten,
-de typologie van gesloten bouwblokken,
-de doorbraak van de Vondelstraat als herinnering aan het uitbreidingsplan van Berlage met hoogwaardige architectuur,
-de waarde van het Anna Paulownaplein en het Prins Hendrikplein als open pleinen in een verder sterk verdichte woonwijk,
-de overheersende architectuurstroming van het eclecticisme in het oostelijk deel van de wijk,
-de mengvorm van architectuur, waarin ook neorenaissance motieven worden gebruikt in het westelijk deel van de wijk.
1. Room , de heerlijkste Lunchroom van het plein
2. Het beeld van ‘ Anna Paulowna’ op het gelijknamige plein
3. Piet Heinstraat vol met unieke winkel- en horeca concepten
4. Walter Bennedict aan de Denneweg
5. Paleistuinen
1900
De Bazarstraat werd door Dirk de Boer aangelegd in 1868 als verbindingsweg tussen de Sophialaan en de Anna Paulownastraat, in zijn tuin achter de Grote Koninklijke Bazar, één van de eerste warenhuizen van Nederland (zie foto), aan de Zeestraat waarvan hij de eigenaar was, en noemde hem naar de Bazar.
In 1868 werd de Bazarstraat voor het publiek geopend en in 1871 nam de gemeente de straat over. Er werden in de straat vooral ruime, statige huizen voor welgestelden gebouwd.
In de Grote Koninklijke Bazar werden Oosterse spullen verkocht, vazen en tapijten. Veel belangrijke Hagenaren kochten daar spullen zoals de koning maar ook Hendrik Willem Mesdag. Een paar vazen die hij daar kocht zijn zelfs nog te zien in het museum van de Panorama Mesdag.
Na 1900 ging het slechter met de Bazar. Door de economische crisis hadden ook de rijken in Den Haag minder te besteden en was er meer concurrentie van andere winkels. In 1927 is de bazaar gesloten.
Rond 1905 zat op Bazarstraat nr. 8 enkele jaren het Inhalatorium van Dr. Baéza, waar mensen de lucht van geneeskrachtige kruiden inhaleerden. Op nummer 20 was begin 1900 het dansinstituut van Hendrik Koopmans gevestigd. Hij gaf samen met zijn dochter les in dansen als de Menuet, de Gavotte en de modernere Two Steps. Op nummer 17-19 zat het toen bekende restaurant ‘’ Restaurant de Bazarstraat ‘’
Heeft u interesse in een woning, wilt u meer informatie of een bezichtiging inplannen?
Neemt u dan contact met ons op via telefoonnummer 06 244 7 22 27 of middels onderstaand contactformulier
Zoekopdracht
Komt u steeds maar niet de juiste woning tegen? Wij kunnen u helpen!