Den Haag
Constant Rebecquestraat

Bekijk 5 Foto's

De filosofie van de woning

De beste meesters brengen grootste leerlingen voort.

Op deze zonovergoten lente dag , staand op het dak van deze woning , aanschouw ik voor mij de rookwolken die tot aan de hemel reiken van de prachtige schoorstenen die een eeuw geleden onze welvaart brachten. Als u zich 180 graden draait ziet u de torens en het dak van De Grote Pyr, het voormalige schoolgebouw met zijn rijke architectuur. Die beiden door ing. Adam Schadee ons is nagelaten, leerling van Belhage.

De één staat symbool voor de industriële revolutie, die de mantel van de renaissance beïnvloedde architectuur zich heeft afgeworpen en terug keert naar de basis. Simpel , sober en schoon.

De ander, doet met zijn hoge dubbele ramen , het symmetrisch gebouwde gevelaanzicht , de rijkdom aan details doch een mens weer doen toefluisteren ‘ droom , dromen mag ..’

En wij zullen proberen, hier in de Constant Rebecquestraat, het beste van deze twee werelden te combineren.

Het Energiekwartier staat voor ‘Urban life, Stads , Bewust , Hip en Down to earth’’.

En dat is ook ons streven , wij zullen hier een drietal appartementen creëren , die de trots van zijn geschiedenis draagt , maar een goed fundament heeft voor zijn toekomst.

Moderne keuken , klassieke houten vloeren , volledig geïsoleerd en nieuwe kozijnen. Gecombineerd met moderne apparatuur, zullen we proberen energie neutrale woningen te verbouwen die het komende decennia vreugde, comfort en woon plezier zal garanderen.

Architectuur

Het voormalige hoofdgebouw van de Energiecentrale heeft een overgangsarchitectuur, wederopbouw stijl, welke is ontworpen door de gemeentearchitect A.A. Schadee in 1904.
De stijl is die van de door Schadee veel toegepaste overgangsarchitectuur. Het burchtachtige karakter wordt vooral verkregen door de rijk uitgewerkte gevelbeëindiging met siermetselwerk, kantelen en arkeltorentjes. In de hoofdentree is een tegeltableau opgenomen met hierin het opschrift Electriciteits Fabriek. De in 1906 gerealiseerde fabriek bestond uit een vijf assen brede kantoorgevel langs het De Constant Rebecqueplein (souterrain met daarop drie bouwlagen) ter weerszijden geflankeerd door eenlaags bedrijfsgebouwen en achter deze bebouwing gesitueerd twee langgerekte fabriekshallen. Dominant in het stadsbeeld waren twee hoge bakstenen schoorstenen langs het Verversingskanaal. Als eerste werd in 1949 een groot trafostation gebouwd op het terrein direct langs de De Constant Rebecquestraat in de kenmerkende vroege wederopbouwarchitectuur. In de jaren vijftig (1954-1957) zijn de grote bedrijfshallen gerealiseerd die nu het fabrieksfront bepalen langs het Verversingskanaal. Het industriële complex is voor een deel nog altijd in gebruik als elektriciteitscentrale en warmtekrachtcentrale voor het netwerk van de stadsverwarming.
De elektriciteitscentrale is van architectuurhistorische waarde als uniek Haags voorbeeld van utilitaire bedrijfsarchitectuur uit diverse perioden. De oorspronkelijke fabriek behoort tot één van de grotere werken van A.A. Schadee en is een belangrijke mijlpaal in het oeuvre van de architect. Ook de uitbreidingen uit de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw in de typische sobere wederopbouwstijl zijn verzorgd vormgegeven waarbij met name de afgewogen detailleringen van het trafostation uit 1949 opvallen. De centrale heeft hoge stedenbouwkundige waarde. Het aanzicht aan de pleinzijde wordt sterk bepaald door de bewaard gebleven oudste onderdelen van de fabriek terwijl de uitbreidingen uit 1954-1957 het stadsbeeld domineren aan de zijde van het Afvoerkanaal. Het complex van de centrale is één van de weinige nog complete fabrieken in de binnenstad en heeft hoge cultuurhistorische waarde vanwege de eraan verbonden geschiedenis van de elektriciteitsvoorzieningen binnen de gemeente Den Haag.

Points of interest

  1. Jules Café Bistro
  2. Elektriciteitsfabriek
  3. de Paleistuinen
  4. Zaal 3 Constant Rebecqueplein
  5.  Speeltuin/park ‘de Verademing’

Geschiedenis

De Constant Rebecquestraat is gelegen in het Regentessekwartier, een Haagse woonwijk, die tussen 1885 en 1910 is aangelegd in de voormalige polder ‘t Kleine Veentje. De naam verwijst naar Koningin-Regentes Emma, de tweede vrouw van koning Willem III (1848-1890), die van 1890 tot 1898 is opgetreden als regentes (waarnemend staatshoofd) voor haar minderjarige dochter Wilhelmina, die geboren was in 1880.
De wijk wordt begrensd door de Laan van Meerdervoort, de Beeklaan (tot 1902 de stadsgrens met Loosduinen), de Loosduinseweg en de Koningin Emmakade. Aangrenzende wijken zijn Zeeheldenkwartier, Valkenboskwartier en Duinoord.
Het Regentessekwartier is een van de negentien beschermde stadsgezichten van Den Haag.
In het deel tussen de Koningin Emmakade en het Verversingskanaal zijn de straatnamen ontleend aan officieren die van 1830 tot 1839 de Belgische Opstand bevochten. Dit deel van de wijk stond oorspronkelijk bekend als het Veldherenkwartier. Deze naam wordt informeel nog steeds gebruikt, maar heeft geen officiële status. In de rest van de wijk zijn het uitvinders die hun naam geleend hebben aan de straten.
Het Koningsplein is genoemd naar koning Willem III. In meer steden is eind negentiende eeuw een Koningsplein ontstaan, ook als uiting van nationaal gevoel. De bebouwing van het Haagse Koningsplein weerspiegelt uitstekend de mentaliteit van deze stad: een tikje grandeur, maar voor de rest bescheiden burgerdom.
Na zo’n zes jaar, getuige een gevelsteen in de Van Swietenstraat uit 1892, was de buurt rond het Koningsplein, tussen de Koningin Emmakade en het Verversingskanaal, nagenoeg geheel volgebouwd. In de volgende tien jaar waren de huizen opgerukt tot over de Regentesselaan en langs de gehele Weimarstraat tot aan de Beeklaan. Rond 1910 was de hele wijk volgebouwd. Het gebied tussen het Verversingskanaal en de Marnixstraat was het laatste gebied dat bebouwd werd. In 1904 verdwenen daar de tuinderijen om plaats te maken voor de elektriciteitscentrale en de bebouwing rond de De Constant Rebecquestraat.

Omschrijving & Kenmerken

CONSTANT REBECQUESTRAAT – IN DUURZAME RENOVATIE

Hoogwaardig en volledig gerenoveerd appartement op de eerste etage, voorzien van een nieuwe luxe keuken, met alle gewenste inbouwapparatuur, luxe badkamer. Een uniek project in het prachtige Regentessekwartier.

* Indien u interesse heeft in de woning, kunt u contact met ons opnemen. In dit stadium kan de woning desgewenst gepersonaliseerd worden.

– Alle muren en vloeren worden volledig geïsoleerd
tevens wordt het gehele appartement voorzien van dubbel glas  wat resulteert in een energielabel A !
– De elektriciteit wordt in zijn geheel vernieuwd
– Alle water-  en gasleidingen worden vervangen
– Nieuwe houten vloeren
– Nieuwe kozijnen en Skantrea deuren
– Nieuwe luxe keuken met alle gewenste inbouw apparatuur van Siemens
– Nieuwe zuinige combiketel icm een geheel nieuw centraal verwarmingssysteem

De woning wordt opgeleverd met de Cattenburg Standaard
een woning die klaar is voor de toekomst

Prijs
Verkocht
Status
Verkocht
Woningtype
Tussenverdieping
Bouwjaar
1914
Oppervlakte
+- 67 m²
Kamers
3
Slaapkamers
2
Badkamers
1
Ligging
Regentessekwartier - Rond de Energiecentrale
Buitenruimte
Balkon
Er is geen plattegrond gevonden.

Contact opnemen

Heeft u interesse in een woning, wilt u meer informatie of een bezichtiging inplannen?
Neemt u dan contact met ons op via telefoonnummer 06 244 7 22 27 of middels onderstaand contactformulier

Zoekopdracht

Maak uw persoonlijke zoekopdracht

Komt u steeds maar niet de juiste woning tegen? Wij kunnen u helpen!