The Hague
de Constant Rebecquestraat 9

View title 29 Gallery

The Architect's philosophy

The best masters produce the greatest disciples.
On this sun-drenched spring day, standing on the roof of this house, I behold before me the clouds of smoke reaching the sky from the beautiful chimneys that brought our prosperity a century ago. If you turn 180 degrees, you will see the towers and roof of De Grote Pyr, the former school building with its rich architecture. Both of which were left to us by Ing. Adam Schadee, a student of Belhage.

One symbolizes the Industrial Revolution, which has shed the cloak of Renaissance-influenced architecture and is returning to basics. Simple, sober and clean.

The other, with its high double windows, the symmetrically built facade, the wealth of details, but makes a person whisper again ‘dream, you can dream ..’

And we will try, here in the Constant Rebecquestraat, to combine the best of these two worlds.
The Energiekwartier stands for ‘Urban life, City, Conscious, Hip and Down to earth”.

And that is our aim, we will create three apartments here, which bear the pride of its history, but have a good foundation for its future.
Modern kitchen, classic wooden floors, fully insulated and new windows. Combined with modern equipment, we will try to renovate energy neutral homes that will guarantee joy, comfort and living pleasure for decades to come.

Architecture

The former main building of the Power Plant has a transitional architecture, reconstruction style, which was designed by the municipal architect A.A. Damage in 1904.
The style is that of the transitional architecture often applied by Schadee. The castle-like character is mainly obtained by the richly elaborated facade ending with ornamental brickwork, battlements and turrets. In the main entrance is a tiled tableau with the inscription Electricity Factory. The factory, realized in 1906, consisted of an office facade five axes wide along De Constant Rebecqueplein (basement with three storeys) flanked on both sides by single-storey industrial buildings and two elongated factory halls situated behind these buildings. Dominant in the cityscape were two high brick chimneys along the Verversingskanaal. First, in 1949, a large transformer station was built on the site directly along De Constant Rebecquestraat in the characteristic early reconstruction architecture. In the fifties (1954-1957) the large industrial halls were realized that now define the factory front along the Verversingskanaal. Part of the industrial complex is still in use as a power station and combined heat and power plant for the district heating network.
The power station is of architectural historical value as a unique example of utilitarian industrial architecture from various periods in The Hague. The original factory is one of the larger works of A.A. Schadee and is an important milestone in the oeuvre of the architect. The extensions from the 1940s and 1950s in the typical sober reconstruction style have also been carefully designed, with the balanced details of the transformer station from 1949 particularly striking. The power station has a high urban development value. The view on the side of the square is strongly determined by the preserved oldest parts of the factory, while the extensions from 1954-1957 dominate the townscape on the side of the Afvoerkanaal. The complex of the power station is one of the few complete factories in the city center and has a high cultural-historical value because of the associated history of the electricity supplies within the municipality of The Hague.

Points of interest

Jules Cafe Bistro
Electricity Factory
Palace Gardens
Room 3 Constant Rebecque Square
Playground/park ‘de Relief’

History

The Constant Rebecquestraat is located in the Regentessekwartier, a residential area in The Hague, which was laid out between 1885 and 1910 in the former polder ‘t Kleine Veentje. The name refers to Queen Regent Emma, ​​the second wife of King William III (1848-1890), who acted as regent (acting head of state) from 1890 to 1898 for her underage daughter Wilhelmina, who was born in 1880.
The district is bordered by the Laan van Meerdervoort, the Beeklaan (until 1902 the city boundary with Loosduinen), the Loosduinseweg and the Koningin Emmakade. Adjacent neighborhoods are Zeeheldenkwartier, Valkenboskwartier and Duinoord.
The Regentessekwartier is one of the nineteen protected cityscapes of The Hague.
In the part between the Koningin Emmakade and the Verversingskanaal, the street names are taken from officers who fought the Belgian Revolt from 1830 to 1839. This part of the district was originally known as the Veldherenkwartier. This name is still used informally, but has no official status. In the rest of the district, inventors have lent their name to the streets.
Koningsplein is named after King Willem III. At the end of the nineteenth century, Koningsplein was created in more cities, also as an expression of national feeling. The buildings of the Koningsplein in The Hague perfectly reflect the mentality of this city: a little grandeur, but otherwise modest bourgeoisie.
After about six years, as evidenced by a plaque in Van Swietenstraat from 1892, the neighborhood around Koningsplein, between Koningin Emmakade and Verversingskanaal, was almost completely built up. Over the next ten years, the houses had advanced over Regentesselaan and along the entire Weimarstraat as far as Beeklaan. By 1910 the entire district was built up. The area between the Verversingskanaal and the Marnixstraat was the last area to be built on. In 1904 the market gardens disappeared to make way for the power station and the buildings around De Constant Rebecquestraat.

Description & Features

THE CONSTANT REBECQUESTRAAT 9 – IN SUSTAINABLE RENOVATION

High-quality and completely renovated apartment on the ground floor, ground floor with basement and completely new extension, equipped with a new luxury kitchen with cooking island, with all desired built-in appliances, underfloor heating, a luxurious bathroom and a garden. A unique project in the beautiful Regentessekwartier, around the Power Plant.
The sustainably insulated walls, floors and ceilings and double glazing make the house very energy efficient, this house also has no less than 6 solar panels, which together results in an Energy Label A +!

Entrance at street level, through the hallway with meter cupboard and separate toilet with washbasin, you enter the living room through the patio door, which runs from the front to the rear and extends to the extension, the keywords for this house are LIGHT. and SPACE , which come into their own through the high ceilings and the abundance of daylight.
At the front, space for a seating area, at the rear, the luxurious open kitchen with cooking island, with a composite top and equipped with the following Siemens Studioline equipment; dishwasher, fridge-freezer, induction hob with integrated extractor, combi microwave and oven.
Past the kitchen you enter the extension which is equipped with plastic frames with double glazing (HR ++) with patio doors to the backyard of approx. 24 m². Which is beautifully landscaped with both terrace tiles and a piece of grass.
From the back room access to the first bedroom, which also has access to the garden.
At the back is the bathroom, which is equipped with a walk-in shower, vanity unit with two round Solid Surface washbasins and a heated and illuminated mirror above. Finally, in addition to the underfloor heating, there is also a design radiator for a warm towel!
The wall taps and built-in shower are made of high-quality brushed brass.
Via the stairs you will find the basement with an area of ​​approx. 35 m², with a fine layout of a spacious master bedroom with a cupboard arrangement.

– All walls and floors are fully insulated
The entire apartment is also equipped with double glazing and the house has 6 solar panels, which results in an A + energy label!
– The electricity has been completely renewed
– All water and gas pipes have been replaced
–  Electric underfloor heating
– New wooden floors
– New frames and Skantrea doors
– New luxury kitchen with all desired built-in appliances from Siemens
– New economical combi boiler in combination with a completely new central heating system

The house will be delivered with the Cattenburg Standard
“a home that is ready for the future”

Price
on request
Status
For Sale
Property type
Parterre
Year of construction
1914
Surface
ca. 109 m²
Rooms
4
Bedrooms
2
Bathrooms
1
Location
Regentessekwartier - Rond de Energiecentrale
Outdoor space
Garden

Get in touch with us

Search inquiry

Make your personal search

Do you always come across the wrong home? We can help you!