Den Haag
Jan van Houtstraat

View title 26 Gallery

The Architect's philosophy

This recently renovated apartment is situated in the great neighbourhood only a few steps from the old harbour.  The beautiful house has been built at the beginning of the last century, however, its bleak conditions really required complex renovation as it did not fit the current requirements of living standards. Instead of open and light space, you desire to enjoy, original disposition offered only not a coherent labyrinth of small and dark rooms…

The new design changed everything. Thanks to the roof extension, the total floor area of the house almost doubled. The first floor became an open space with a lot of playful corners, which does not compromise access to daylight. The entrance, toilet, wardrobe and small working room remain very close but sensibly hidden in the element along the neighbour’s wall. The open plan space has a very unique shape of the letter Z and offers to use the space in different ways based on the occasion and the owner’s preference. After entering the house, you come directly to the area in front of the new fireplace that divides the open space into the east and west part. On the East side of open space is situated the living room. On the west side, a dining room invites you to enjoy every dinner accompanied with a beautiful sunset view visible from the balcony. The spacious kitchen is comfortably connected with the dining room. The kitchen island provides enough space and gently divides the area intended for cooking. On the other side from the kitchen, you also find a working space that might serve as a small home office. The second floor consists of a spacious master bedroom with a luxurious walk-in closet, a bathroom with bathtub and two other bedrooms. 

Architecture

The Geuzenkwartier consists of a triangle between the Van Boetzelaerlaan, the Westduinweg and the Kranenburgweg. This neighborhood consists mainly of small houses from around 1910-1915, characterized by the diagonal street pattern with large, square-like intersections, and the frequent appearance of Art Nouveau architecture. The Staten- and Geuzenkwartier is part of the Scheveningen district.
To the north of Willem de Zwijgerlaan, the buildings are generally lower than to the south of this avenue or in the Statenkwartier, namely only two floors. We often see an extra floor towards the corners of streets. The Geuzenkwartier, which was built in a few years from 1909, is simpler and less open in design compared to the Statenkwartier. In Sonoystraat we come across a relatively early example of porch houses. Here too there is a clear transition architecture with a rest of the neo-styles next to new forms. The Geuzenkwartier has several variants of stacked construction, which are interesting in the development of residential construction in The Hague.

Points of interest

The port of Scheveningen
The Museon with the adjacent omniverse
The Kurhaus on the boulevard in Scheveningen
The Afas Circus Theater
Brasserie Meys on the Frederik Hendriklaan
And the World Forum

History

Maps by Balthazar Florisz, which were produced between 1611 and 1615, show that some connecting paths between The Hague and the village of Scheveningen already existed at the present Scheveningseweg (map 2.1.). Approximately parallel to the coast, between the old and the young dunes, there was a beach plain with a stream, approximately at the current Segbroeklaan and Stadhoudersplein.
This situation remained largely unchanged in the centuries that followed. The paths to Scheveningen were replaced by a single dead straight ‘Zeestraet’. The Zorgvliet estate was created between the beach plains and the Scheveningseweg.

The urbanization of the area between Scheveningen and The Hague started in the second half of the 19th century. Scheveningen becomes more than just a fishing village and expands in an easterly direction, including the Duinstraat. A number of villas are being built along the Scheveningseweg on the south side. A refreshment channel is dug through the dunes from the Conradkade to the sea and a rail connection to Scheveningen is laid.
In addition, a road will be constructed along the east side of the canal, which will be connected to Scheveningen at the current Westduinweg.

The Geuzenkwartier consists of a triangle between the Van Boetzelaerlaan, the Westduinweg and the Kranenburgweg. This neighborhood mainly consists of small houses from around 1910-1915 and also covers the Verversingskanaal (official Drain Canal), built in 1888.

In the ‘Geuzenkwartier’ most streets are named after fighters from the Eighty Years’ War, including many Geuzen, such as Lumey, Boisot and Sonoy.
Jan van Hout (Leiden, December 14, 1542 – there, December 12, 1609) was city secretary of Leiden, secretary of the university, Dutch-speaking poet and innovator.

Description & Features

In a very impressive and thorough way, luxuriously renovated double apartment of over 120 m² with 4 bedrooms!

The house has a luxurious open kitchen with cooking island, equipped with all desirable built-in appliances from Siemens StudioLine and a luxurious bathroom with underfloor heating. The permanently insulated walls, floors and ceilings and double glazing make the house very energy efficient, resulting in an Energy Label A.

Because of the space and openness that has been created, the “open” living room designed by the architect, which reflects the feeling of a loft, there is a lot of daylight and a nice layout.
This ensures a pleasant living atmosphere that is naturally present in the home.

Layout

Entrance at street level, hallway with meter cupboard, stairs to the first floor where directly from the hall stands the spacious living room which is equipped with an oak wooden parquet flooring, from here a nice contrast to the spacious open kitchen with a cooking island, with a naturstone composite counter top in marble look, extra cupboard space and equipped with the following built-in appliances from Siemens Studioline; dishwasher, induction hob with integrated extraction, fridge and freezer combination and no fewer than two ovens.
Through the living room you will find the spacious terrace through the sliding doors. On the first floor is also the first bedroom and a separate floating toilet with mechanical ventilation with marble-look tiles.

Via the open staircase you enter the second floor, which is also fully equipped with an oak wooden parquet and has no fewer than 3 spacious bedrooms! All with new frames and HR ++ (Nowak) insulating glass. In the middle, the bathroom is very practical. This luxurious bathroom with marble-look tiles has underfloor heating, a floating toilet, a walk-in rain shower, and a double washbasin with two wash basins made from the durable and hygienic material Solid Surface with a heated and also illuminated mirror above it. A towel radiator as an extra addition.

Location
The property is located in the nice residential area Geuzenkwartier, (next to the Statenkwartier) and close to the ports and the beach of Scheveningen, within walking distance of the boulevard, beach and the shops of Frederik Hendriklaan / Willem de Zwijgerlaan. Various playgrounds and parks in the vicinity. The property is located near various schools and international schools. The tram stop is nearby as well as other public transport pick-up points.

The Zuiderstrandtheater with its diversity of theater, opera and orchestra playing is just around the corner, highly recommended!

Particularities

  • New wooden frames, double glazing HR ++
    • Year of construction 1913
    • Oak parquet flooring throughout the home
    • Video doorsystem
    • New Skantrea doors
    • Just completely renovated with a completely new Electricity, water and gas pipelines
    • New combi boiler HR Remeha Avanta CW5
    • Completely isolated
    • Energy A Label
    • Own ground
    • Protected City and Townscape
    • VvE active, contribution 50 p / m
    • 1-year guarantee on the entire renovation

The property is delivered with the Cattenburg Standard
“A home that is ready for the future”

Price
Sold
Status
Sold
Property type
Double upstairs apartment
Year of construction
1913
Surface
120 m²
Rooms
5
Bedrooms
4
Bathrooms
1
Location
Geuzenkwartier
Outdoor space
Yes

Get in touch with us

Search inquiry

Make your personal search

Do you always come across the wrong home? We can help you!