Den Haag
Nicolaistraat 36

Er is geen afbeelding in deze gallerij gevonden.

Prijs: op aanvraag

Bekijk 20 Foto's

De filosofie van de woning

‘‘Natuur kent geen gesloten deuren’’

Staand in de vestibule, behoeft een mens om met snelle stappen naar binnen te treden, verlangend naar de geborgeheid van een huis.
Maar ik stond stil. En besefte pas seconden later wat mij weerhield.
De klik van de deur. Dichtvallen en afsluiten van mijn wereld van de rest.
Was dat niet de basis van de menselijke beschaving die ons zo trots maakt, cultivering van onze soort, nestelen en vestigen.
Vestiging en poort ?

Was openbaar niet het onlosmakelijk en onderscheidend onderdeel van cultiveren in de beginne? ‘‘Open en samen.. Open.. Ja! ‘‘
We willen een open woning, open waar het licht speels van alle zijden naar binnen danst, waar grenzen worden gezet om elkaar op te zoeken en niet af te keren.
Waar ieder vertrek een eigen buiten heeft, waar de bomen en planten zich buigen naar de zuidelijke zon en een dak waar de hemel binnen valt.
‘‘We zullen bouwen, bouwen naar een basis van open, duurzaam, warm en een energiezuinige toekomst. ‘‘
‘‘ Het huis van de Emir had geen deur, allen was welkom.
Niemand kreeg de kans ervoor staand om zich te bedenken omdat men nog moest kloppen,
U bent welkom en treed binnen …’’

Architectuur

 

De meeste huizen in Oud-Duinoord zijn gebouwd aan het einde van de 19e eeuw. Toen was de bouwkunst Neo-Renaissance erg in zwang, soms gemengd met Romaanse en Gotische elementen. Kenmerkend zijn de rijke versieringen, torentjes en erkers, en het gebruik van natuursteen. In plafonds en consoles vindt men dikwijls gezichten gebeeldhouwd, ook dierekoppen. De meeste elementen zijn opgerakeld uit de Renaissance-tijd. Voorbeelden te over op het Sweelinckplein.

Na de eeuwwisseling werd de Neo-Renaissance geleidelijk
verdrongen door een geheel nieuwe stijl, die voor uit Oostenrijk en België afkomstig was: de Art-Nouveau of Jugendstil, hier ook wel spottend krullemie- of vermicellistijl genoemd. Met de traditie werd gebroken en men wilde geen elementen uit vroege bouwstijlen meer toepassen.

In Den Haag, de enige Nederlandse stad waar Art-Nouveau op grote schaal is toegepast, verliep deze overgang erg schuchter; uitsluitend Art-Nouveau is dan ook in Duinoord nauwelijks te vinden.
Veel panden vertonen een menging van deze stijl met enige Neo-Renaissance-elementen. De Jugendstil kenmerkt zich door gebogen en gebroken lijnen, loze balustrades, staalconstructies en gekleurde baksteen. Natuursteen wordt weinig toegepast. Men moet vooral letten op raamindeling, smeedijzeren balconbalustrades, en glas-in-lood.
In Oud-Duinoord treft men Art-Nouveau aan in het laatste deel van de 2e Schuytstraat en Obrechtstraat, terwijl Nieuw-Duinoord, dat in de oorlog voor meer dan de helft is afgebroken, vrijwel geheel in Art-Nouveau is opgetrokken..
Een groot deel van de wijk Duinoord is benoemd
tot rijksbeschermd stadsgezicht , waaronder de Nicolaïstraat.

Points of interest

 

1. Uit de rijke geschiedenis van Den Haag het standbeeld van Eline Vere in het gelijknamige park te zien
2. Sunny Court, de enorme , tussen gebouwen verstopte, stads(speel)tuin
3. Cafe Madeleine , een gezellig ”Frans” cafeetje om heerlijk te ontbijten en lunchen
4. De gezellige Reinkenstraat met diverse winkels, horeca- en speciaalzaken
5. Restaurant Da Braccini , welke verkozen is geweest tot beste Italiaans restaurant van Nederland!

Geschiedenis

 

In 1891 diende de Haagse bankier dr. D. P. Scheurleer bij de gemeente een plan in, dat in gewijzigde vorm in 1892 werd overgenomen door de ”N.V. Haagse Bouwgrond Maatschappij Duinoord”.
Deze maatschappij had hiervoor ten zuidwesten van het Zeeheldenkwartier grote grondaankopen gedaan. De op deze zandgronden nieuw te bouwen woonwijk was voornamelijk bestemd voor welgestelden.
Het oorspronkelijke plan werd door de directeur van de Dienst Gemeentewerken, ir. I.A. Lindo, onder meer in verkeerstechnisch opzicht gewijzigd, waardoor betere aansluitingsmogelijkheden met bestaande (en nieuw te bouwen) wijken werden gerealiseerd.
De aanleg kwam tussen 1892 en omstreeks 1902 tot stand. De zuidwestelijke begrenzing van de wijk werd bepaald door het Afvoerkanaal en het tracé van de stoomtram naar Scheveningen.
Deze trambaan liep op het traject Reinkenstraat – Carnegielaan achter de huizen van de Obrechtstraat.
De Maatschappij ” Duinoord”, die speculatiebouw als in het Zeeheldenkwartier wenste te voorkomen, schreef in 1892 een prijsvraag uit voor gevelontwerpen, waarop architecten en bouwondernemers konden inzenden.
Met als resultaat diverse gedetailleerde gevels.

De Nicolaistraat, die naar de componist Willem Frederik Gerard Nicolai is genoemd, loopt van de eerste Sweelinckstraat naar de Stadhouderslaan en werd in 1901 aangelegd.

Willem Nicolai werd geboren in 1829. Hij studeerde aan het conservatorium van Leipzig en kon ook als organist aardig meekomen.
In 1865 werd hij directeur van de toenmalige “Koninklijke Muzykschool” en bleef dat tot zijn dood in 1896.
Willem Nicolai was redacteur van het muziektijdschrift “Caecilia”; hij componeerde opera’s, koorwerken, liederen en een oratorium (Bonifacius) Nicolai was een enthousiaste muziekschooldirecteur. Hij hield van de muziek van tijdgenoten Wagner en Liszt. Hij schreef gemakkelijk verteerbare muziek, die wel te vergelijken is met de composities van Mendelssohn en Schumann.

Omschrijving & Kenmerken

IN DUURZAME RENOVATIE , NICOLAISTRAAT 36

Achter deze prachtige gevel uit ca. 1904 , schuilt een diepe historie verweven met de standaard van 2022, de standaard van Cattenburg vastgoed.
De gehele schil wordt zodanig goed geïsoleerd, voorzien van HR ++ glas en energiezuinig gemaakt doormiddel van het plaatsen van zonnepanelen en een warmtepomp, waardoor ook sprake is van een stukje terugwinning. Dit alles bij elkaar resulteert in een energielabel A (+).
Een heerlijk familiehuis in de gewilde wijk Duinoord.

De woning is de eindwoning van de straat, waardoor er veel lichtinval is zowel aan de voor- als achterzijde.
Bij binnenkomst van de woning krijgt de originele granito vloer een nieuw leven door de donkergroene entree, de deur met raampartij met Jugendstil details welke de vestibule van de gang scheidt, wordt in een groen/blauwe kleur geschilderd.
De hele woning, de trap, ornamenten en gevel hebben accenten uit de Jugendstil/Art nouveau architectuur.
Waarbij wij met nieuw kleurgebruik de aanwezigheid hiervan weer versterken.
De begane grond heeft een houten Tapis vloer in een Hongaarse punt gelegd.
Door het betrekken van de hal bij de living, is er nog meer ruimtelijkheid gecreëerd in de 15 meter diepe woonkamer met 3.30 m hoge plafonds.

Aan de voorzijde bij de open haard een fijne plek voor een zithoek, aan de achterzijde een ruime eetkamer welke overloopt in de open keuken.
Een groot eiland met een mat zwarte kleur aan de lade kant en een doorlopend composiet aan de zij- en onderkant ter hoogte van de eetbar.
De hoge kastenwand  sluit perfect aan op het robuuste composiet en de messing Quooker , deze keuken geeft een landelijk doch stads gevoel, evenals de woning welke met de heerlijk zonnige tuin op het zuidoosten een landelijk gevoel midden in de stad geeft!
Op de begane grond is er verder een toilet met fontein en toegang tot de (voorraad/wijn) kelder.
Op de eerste etage de Master bedroom welke een ruim terras heeft aan de achterzijde, een aangrenzende inloopkast en een ensuite badkamer met bad, twee inbouwdouches en een badmeubel met spiegel. Deze slaapkamer heeft een groene kleur en een houten lamelparketvloer.
Naastgelegen de studeer/kantoorkamer met een kleine bibliotheek, veel lichtinval vanuit de erker waar een zitje wordt gecreëerd in de groen/blauwe kleur, welke ook weer terugkomt in de schuifseparatie, het trapwerk en de vestibule.
Ook op deze verdieping een separaat toilet.

De tweede verdieping heeft aan de voorzijde een ruime slaapkamer met balkon, naastgelegen een waskamer en de opstelplaats voor de nieuwe HR ketel (Remeha CW6 2022) i.c.m. de hybride warmtepomp.
Aan de achterzijde de tweede ruime slaapkamer van deze verdieping, met terras.
Tussengelegen de tweede badkamer welke is voorzien van elektrische vloerverwarming, een inloopdouche, een badmeubel met spiegel en toilet.
Tenslotte wordt er een nieuwe derde verdieping op de woning gebouwd, welke ruimte biedt voor twee extra slaapkamers en een derde badkamer, wat uitstekend dient als gastenverblijf, een gehele verdieping voor de kinderen of een kantoor vanuit hier met een prachtig hoog uitzicht.

‘Een woning die klaar is voor de toekomst ‘‘


– Energielabel A (++) conform energiemaatwerkrapport
– Complete renovatie onder begeleiding van een bouwkundige
– Indeling en inrichting conform interieur design
– Algehele vernieuwing van alle technische installaties
– Alle verdiepingen voorzien van geluidsisolerende maatregelen
– Nieuwe kozijnen en houten vloeren van Nederlandse fabricaat
– Alle gevels geïmpregneerd , nieuwe leien dak
– Originele elementen ; ornamenten, lijsten, deurkozijnen gerestaureerd
– Drie nieuwe luxe badkamers en 6 slaapkamers
– Luxe woon keuken voorzien van AEG / Siemens apparatuur
– Garantietermijn van 12 maanden op de algehele renovatie

Prijs
op aanvraag
Status
Verkocht
Woningtype
Herenhuis
Bouwjaar
1904
Oppervlakte
ca. 239 m²
Kamers
7/8
Slaapkamers
6
Badkamers
3
Ligging
Duinoord
Buitenruimte
Tuin. twee terrassen en een balkon
Er is geen plattegrond gevonden.
Er is geen plattegrond gevonden.
Er is geen plattegrond gevonden.

Contact opnemen

Heeft u interesse in een woning, wilt u meer informatie of een bezichtiging inplannen?
Neemt u dan contact met ons op via telefoonnummer 06 244 7 22 27 of middels onderstaand contactformulier

Zoekopdracht

Maak uw persoonlijke zoekopdracht

Komt u steeds maar niet de juiste woning tegen? Wij kunnen u helpen!